کاملترین لیست رشته های صنایع دستی ایران
انواع صنایع دستی ایران :
اقتصاد ایران با معضلی مهم درگیر که آن تک محصولی بودن است. در چند دهه ی اخیر نفت تامین کننده اصلی بودجه های عمرانی و جاری ایران بوده است و این به عنوان آسیبی بزرگ برای جامعه ی ایران تلقی می شود. البته از نگاهی دیگر می توان به این موضوع به عنوان یک فرصت تاکید کرد. صادرات نفت و مواد خام چرخاننده اقتصاد ایران هستند اما آن چیزی که در صادرات بین المللی دارای اهمیت زیادی بوده این امر است که کشور های در حال توسعه کم کم در تلاش هستند تا صادرات مواد اولیه را کاسته و به صادرات محصولات تولیدی روی آورند. نمونه ی بارز این تولیدات را می توان فرش دستبافت و فراورده هایی که از عسل بدست آمده و به عنوان سوغاتی به فروش می رسند یاد کرد.
در کنار این موضوع آن چیزی که اهمیت زیادی دارد توسعه صنعت گردشگری و صنایع دستی به عنوان یکی از مهمترین بخش های اقتصادی در سراسر جهان و به خصوص ایران است. این موضوع نه فقط در مورد کشورهای صنعتی، بلکه برای کشور های در حال توسعه همچون کشورهای خاورمیانه نقشی مهم و کلیدی دارد و یکی از بهترین منابع برای تنوع بخشیدن به کسب و کارها و ستون های اقتصاد هر کشوری است. صنایع دستی و گردشگری وابسته به منابع و نیروهای داخلی است و نیاز بسیار کمی به مواد اولیه و منابع خارجی و واردات دارد. در کنار این ها تکنولوژی های ساده و دست ساز باعث شده است تا صنایع دستی بیش از پیش بعنوان نجات بخش و تقویت کننده اقتصاد ایران مطرح شود.
عدم نیاز به ارز خارجی، اشتغال زایی بالا، رسیدن به رشد اقتصادی و در نهایت توسعه پایدار کشورمان و افزایش درآمد سرانه ملی و بهبود معیشت مردم این دیار از تاثیرات مهم این صنعت بر اقتصاد ماست.
صنایع دستی بهترین مسیر برای توسعه اقتصادی
باتوجه به ظرفیت های صنایع دستی، به جرئت می توان گفت بهره گیری از ظرفیت های بالقوه صنایع دستی و گردشگری از بهترین و ساده ترین راه ها برای توسعه ی اقتصادی سرزمین چند قومی ایران است. با وجود اینکه صنایع دستی به عنوان یک گزینه ی اصلی برای توسعه ی اجتماعی در بین اقتصاددانان مطرح است اما در بخشی دیگر همچنان اندیشمندان درباره این موضوع اختلاف نظر دارند.
اما در این مطلب ما به مرور به بررسی تمام هنرهای صنایع دستی خواهیم پرداخت تا کمی با ابزاری که می توانند اقتصاد ایران را از تک محصولی دور کنند آشنا شویم.
در لیست زیر اسامی اکثر رشته های صنایع دستی نام برده شده است و به مرور در بخش های مختلف و به طور کامل نسبت به معرفی این رشته ها که به نوعی فرشته ی نجات اقتصاد ایران هستند خواهیم پرداخت.
چاپهای سنتی
به کلیه فرآورده هایی که با قلم مو ، قالب ، شابلون ، رنگ آمیزی و پذیرای نقش می شود. می گویند. به طور کلی نقش زدن بر روی پارچه به دو صورت بافت و چاپ انجام می گیرد که قدمت بافت نقش های پارچه بیشتر از چاپ روی آن ها می باشد. از بافت های سنتی می توان به زری و ترمه اشاره کرد اما چاپ سنتی روی پارچه را می توان به دو گروه اصلی تقسیم می شوند :
قلمکار (چاپ مهری و نقاشی)
کلاقهای یا باتیک (چاپ مهری یا نقاشی و دندانی)
نساجی سنتی
نساجی سنتی (دستبافی)، فراوردههایی است که با کمک دستگاههای سادهی بافندگی از نوع دو وَردی، چهار وَردی، هشت وَردی و….. تا ژاکارد دستی، تولید میشود. زری، مَخمل، ترمه، دارایی، جاجیم و نظایر آن و نیز سایر پارچههای دستباف پنبهای، پشمی و ابریشمی که در مناطق شهری، روستایی و عشایری کشور تولید میشود، در زمرهی نساجی سنتی ایران قرار دارد.
Comments
Post a Comment