آشنایی با صنایع دستی مشهد
هنگام سفر به مشهد مقدس از صنایع دستی این شهر قافل نشوید، سفر به مشهد هم زیارت است و هم سیاحت، مشهد قطب صنایع دستی کشور نیز هست. صنایع دستی مشهد از سوغاتی های مشهوریست که در هنگام سفر به مشهد، هنگام گشت و گذار در مراکز خرید بزرگ مشهد می توان دید.
برای تزيین پوستین نیز از هنر سوزندوزی و با رنگآمیزی استفاده میکردند
پوستیندوزی :
در زمره صنایع دستی مشهد پوستیندوزی و نقشاندازی روی آن از اهمیت و جایگاه برخوردار است. بنابر شواهد فن پرورش و نمک زدن، تراش و خورش دادن و آماده کردن پوست برای جلیقه، پوستین و زیرانداز، دارای سابقه هزار ساله و یا بیشتر میباشد. پیش از این بسیاری از پوستیندوزها در محله نوغان گردهم میآمدند که اصلیت آنها کابلی و در مشهد متوطن گردیده بودند، شیوه کار آنان بدین ترتیب آغاز میشد، ابتدا پوست تازه گوسفندان پر پشم را به دباغخانه میبرند، پشت پوستها را با نمک و آرد جو آش میدادند، کارد میکشیدند، رنگ میزدند و در آفتاب میگستراندند تا به صورت چرم نرم و زرد رنگی درآیند، آنگاه آن را اصلاح کرده و مانند خیاطها برای تهیه انواع پوستین آن را برش میدادند و با سوزن به هم میدوختند، برای تزيین پوستین نیز از هنر سوزندوزی و با رنگآمیزی استفاده میکردند و امروزه پوستیندوزی از هنرهای مردم شاندیز محسوب میشود که در کنار کار کشاورزی و دامپروری به این حرفه نیز روی آوردهاند و به تولید انواع سجاده، پادری، دایرههای کفشی، دستکش و غیره اشتغال دارند.
استفاده از پشم های مرغوب، رنگهای گیاهی از قابلیت های برجسته فرش مشهد است
فرش مشهد :
هرچند نمیتوان تاریخ دقیقی را در خصوص آغاز قالیبافی در استان خراسان رضوی، تخمین زد با این حال می توان ادعا کرد قالی بافی در مشهد حدود پنج سده قدمت دارد. از مهم ترین مراکز قالی بافی استان خراسان رضوی مشهد ، کاشمر ، نیشابور، سبزوار را میتوان نام برد. زیبا ترین و باکیفیت ترین فرش های دستبافت را می توانید در مشهد ببینید و آن را بعنوان یک یادگاری ارزشمند و زیبا خریداری کنید. استفاده از پشم های مرغوب ، رنگهای گیاهی و... از قابلیت های برجسته فرش مشهد است.
گلیمها دارای نقوش متنوع حیوانی و طراحهای هنری است
گلیمبافی:
پیشینه این هنر به دوران تاریخی و قبل از اسلام میرسد اما در طول دوران اسلامی ذوق و سلیقه کویرنشینان، روستاییان و بومیان موجب بروز خلاقیتهای هنری و شکوفایی آن با الهام از طبیعت پیرامون بود که امروزه زنان روستایی اوقاتی از زندگی روزمره خود را به بافت گلیم اختصاص میدهند. گلیمها دارای نقوش متنوع حیوانی و طراحهای هنری است که از انواع آن میتوان به گلیم سوماک و گلیم سوزنی اشاره کرد.
Comments
Post a Comment